SPECIFIČNA MEDICINSKA NEGA U DOMU ZA STARE

Koliko puta vam se desilo da se zabrinete za svoju dragu osobu koja je u poodmaklim godinama jer ne možete da procenite ozbiljnost njenog zdravstvenog stanja? Nekada tegobe na koje se osoba žali mogu delovati bezazleno, a da se iza njih krije ozbiljan zdravstveni problem.

Vaši bližnji će nekada izostaviti da vam kažu u kojoj meri ih muče tegobe da vas ne bi previše brinuli. Jedna od prednosti života u domu za stara lica je adekvatna procena zdravstvenog stanja i potreba starih osoba.

Specifičnost zdravstvenih potreba kod starih osoba

U poznim godinama ljudi, sa zdravljem gube i mnoge svoje sposobnosti, zbog kojih im je preko potrebna pomoći razumevanje. Starim osobama je potreban sveobuhvatan medicinski tretman prilagodjen njihovim potrebama i mogućnostima, što znači:

– redovne zdravstvene kontrole (merenje pritiska,
– šećera u krvi i laboratorijske analize)
– suzbijanje faktora rizika za različite bolesti
– dijagnostika i lečenje pacijenata
– edukacija o specifičnosti njihovih oboljenja
– resocijalizacija i socijalna rehabilitacija
– održavanje lične higijene
– kontrola uzimanja lekova
– upućivanje lekaru specijalisti po indikaciji
– specifične intervencije kao što su menjanje katetera,
– stavljanje klizme
– i previjanje

Medicinska nega dom za stare

Po dolasku u dom za stare Vila Sveti Nikola osoba se podvrgava detaljnoj evaluaciji zdravstvenog stanja. Stanje osobe se prati tokom celog boravka u domu uz pomoć obezbedjene dvadestčetvoročasovne medicinske nege. Rad u domu je prilagodjen osobama koje su polupokretne ili nepokretne, sa oštećenjima vida, sluha, sa otežanim razumevanjem i pamćenjem.

Demencija u trećem dobu

Demencija je jedna od najčešćih bolesti kod starih osoba, koja može biti izražena u različitoj meri. Najčešći uzrok demencije je Alchajmerova bolest. Radi se bolesti odredjenih delova mozga koji su bitni za pamćenje, govor, učenje i donošenje odluka. Mogu se očekivati promene u ponašanju i raspoloženju, koje ponekad šokiraju najbližu okolinu.

Vremenom dolazi do pojave problema sa motivacijom, konfuzije, dezorjentacije i smanjenja komunikacije. Iz tog razloga je bitno da se osoba na vreme preseli u dom za stare, dok još može da shvata gde je i na koji način su se izmenile okolnosti. U većini slučajeva demencija nije izlečiva, ali ju je moguće držati pod kontrolom i usporavati pomoću terapije i redovne kontrole.

Adekvatna opremljenost doma za stare

Ukoliko razmišljate o korišćenju usluga doma za stare, imajte u vidu da se radi o ustanovi koja je specifično opremljena baš za potrebe lica sa oslabljenim zdravljem i sposobnostima. Dom za stare Vila Sveti Nikola je opremljen modernom medicinskom tehnikom i pomagalima. Enterijer je prijatan, funkcionalan i odaje utisak topline tako da će se vaši najmiliji osećati kao u svojoj kući. Zajedničke prostorije (dnevni boravak) su prilagodjene druženju i radu u okviru kreativnih radionica slikanja, dekupaža, štrikanja i heklanja. Pozovite nas i daćemo vam najbolji savet za vaše najmilije.

Individualni pristup starim licima

Treće doba kod svake osobe ne treba da bude mučno i da predstavlja teret porodici. Individualan i stručan pristup promenama koje su nastupile donosi relaksaciju odnosa sa porodicom i prijateljima. Svaka osoba u trećem dobu podjednako uživa poštovanje i razumevanje osoblja doma, nezavisno od zdravstvenih problema i drugih okolnosti. Stručni tim doma za stare Vila Sveti Nikola iz Beograda vam stoji na raspolaganju.