Pozovite nos 060 30 15 150, 060 301 15 160

radnim danom: 09:00 do 21:00
subotom i nedeljom: 09:00 do 19:00

Pitanja i odgovori

Dom za stare „Vila Sveti Nikola“ u Beogradu: najčešća pitanja

Koliko god se trudimo da izbegnemo smeštanje naših najbližih u starački dom, u slučajevima poput šloga, preloma kuka ili demencije, to se često ispostavi kao jedina razumna opcija. Zbog modernog, ubrzanog načina života, takve situacije više nego ikada otežavaju normalno funkcionisanje porodice.

To su uglavnom trenuci kada shvatimo i konačno prelomimo da je smeštanje u dom verovatno najbolja prilika da naša draga osoba dostojanstveno i pristojno provede ostatak svog života.

Dom za stara lica „Vila Sveti Nikola“, smešten u mirnom delu Borče, u Beogradu, nudi najkvalietnije usluge i smeštaj, medicinsku i socijalnu zaštitu, kao i raznovrsne aktivnosti za naše stanare.

Pre nego što se odluče da nama prepuste brigu o svojim najdražima, klijenti se, razumljivo, interesuju za veliki broj raznih informacija. U nastavku vam navodimo najčešće postavljana pitanja, kao i odgovore na njih.

Dom za stare u Beogradu „Vila Sveti Nikola“ pruža nov i luksuzan, a prevashodno komforan i bezbedan životni prostor. Građen je tako da se vodilo računa o nameni svake prostorije koja će biti na usluzi našim korisnicima, a specifično je opremljen baš za potrebe lica sa oslabljenim zdravljem i sposobnostima.
 
Starački dom „Vila Sveti Nikola“ svojim stanarima nudi sobe od kojih svaka poseduje luksuzan nameštaj, kao i sopstveno kupatilo koje je kompletno opremljeno, kako za pokretne tako i za polupokretne ili nepokretne osobe.
 
Kada zavirite u naše prostorije, primetićete da smo se trudili da svaki komad nameštaja i dekoracija doprinesu utisku topline kućnog doma i kućne atmosfere.
Takođe, u sobama i kupatilima se nalazi i poseban SOS alarm, pa naši korisnici mogu u svakom trenutku da pozovu sestre i negovateljice, koje su neprestano na usluzi 24 sata.
 
Napomenućemo i da prostorije u staračkom domu poseduju podno grejanje, kao i podno hlađenje najnovije tehnologije.
Naravno, dom za stara lica „Vila Sveti Nikola“ je u svakoj sobi obezbedio ne samo led televizore i kablovsku televiziju nego i mogućnost neograničenog korišćenja interneta, a sve to sa ciljem da našim korisnicima pružimo maksimalnu uslugu, kao i osećaj kućnog komfora.
Uz stalni boravak od 24 sata, starački dom „Vila Sveti Nikola“ nudi i mogućnost dnevnog boravka, i to svim radnim danima u nedelji, u periodu od 07:00h do 17:00h. Naravno, kada posebne situacije to nalažu, vreme dnevnog boravka može biti prilagođeno vašim potrebama.
Naš moto i cilj jeste da svim korisnicima omogućimo profesionalne i najkvalitetnije usluge iz oblasti ne samo socijalne nego i zdravstvene zaštite. Zato je dom „Vila Sveti Nikola“ potpuno opremljen modernom medicinskom tehnikom i pomagalima.

Po dolasku u dom za stara lica „Vila Sveti Nikola“, osoba se podvrgava detaljnoj evaluaciji zdravstvenog stanja. Stanje osobe se pažljivo prati tokom čitavog boravka u domu, zahvaljujući obezbeđenom dvadesetčetvoročasovnom nadzoru medicinskog osoblja.

Medicinske usluge koje pružamo u samom domu obuhvataju: davanje terapije, pregled lekara, primanje infuzije, previjanje, kao i sve vrste aplikovanja lekova.

U naše medicinske usluge spadaju:
– 24h medicinskog nadzora
– redovne zdravstvene kontrole (merenje pritiska, šećera u krvi, laboratorijske analize)
– redovno davanje propisane terapije
– pregled lekara opšte prakse, dijagnostika i lečenje pacijenata
– upućivanje lekaru specijalisti po indikacijama
– intravenska i parenteralna terapija
– obrada dekubatilnih rana
– usluge fizioterapeuta po zahtevu
– mogućnost prevoženja sanitetskim vozilom
– specifične intervencije, kao što su menjanje katetera
– stavljanje klizme
– pomoć u održavanju lićne higijene, manikir i pedikir
U našem domu za stare, posebna pažnja se obraća na kvalitet i izbalansiranost ishrane naših stanara. Pod nadzorom i u saradnji sa stručnim timom, našim stanarima je obezbeđena je domaća hrana koja se sprema u samom objektu. Korisnici doma imaju 5 obroka u toku dana i to 3 glavna (dorucak, rucak, vecera) i dve uzine jedna vocna i jedna slatka (kolaci). Hrana je prilagođena njihovim potrebama i starosnoj dobi.

Starije osobe sa zdravijom i izbalansiranom ishranom mogu značajno popraviti kvalitet života. S obzirom na to da je obim unete hrane kod starijih osoba dosta manji nego u njihovim mlađim danima, mi nastojimo da našim korisnicima omogućimo što hranljivije obroke, osmišljene tako da zadovolje njihove dnevne kalorijske potrebe.
Starački dom „Vila Sveti Nikola“ u Beogradu nudi široki spektar zanimljivih aktivnosti koje će vašim najbližima omogućiti razonodu i podstaktnu kreativnost, kao i druženje sa ostalim stanarima našeg doma. Svakako, prethodno životno iskustvo uveliko utiče na odabir aktivnosti. Ranije stečene navike za praktikovanjem nekih aktivnosti, poput, recimo, igranja šaha ili pletenja, nastaviće se i u novom okruženju, s tim što se sada u te aktivnosti uključuju i druge osobe sa sličnim interesovanjima.

Na taj način postiže se ne samo podsticanje socijalizacije naših stanara, već i istovremeno očuvanje njihove individualnosti. Ovo su neke od aktivnosti koje će im na kvalitetan i interesantan način upotpuniti vreme i ulepšati dane:
 
Fizičke aktivnosti, naravno, zavise od zdravstvene slike i vitalnosti pojedinca, ali boravci u prirodi, šetnje i izleti, svakako su blagotvorni na psihofizičkom nivou. Dom „Vila Sveti Nikola“ se nalazi u mirnom delu Beograda, u Borči, okružen zelenilom i udaljen od gradske ili bilo kakve druge buke. Naši korisnici često vole da uživaju na uređenoj terasi u dvorištu doma, gde se druže, ili gde prosto uživaju u predivnom pogledu na zelenilo.

Posebnu grupu fizičkih aktivnosti čine rekreativno-rehabilitacijske aktivnosti. Ovaj program podrazumeva da se pre svega svakom stanaru individualno priđe u odabiru adekvatnih fizičkih aktivnosti, prilagođeno njihovom zdravstvenom stanju. Ove aktivnosti su važne prevashodno zbog održavanja postojećeg stepena funkcionalnosti i unapređenja opšteg zdravstvenog stanja.

Kreativne rukotvorine su ne samo korisne, već i deluju opuštajuće, a danas su sve popularnije i kod mlađeg sveta. Među našim stanarima, odnosno stanarkama, naomiljeniji su heklanje, pletenje i vez.

Umetničke radionice omogućavaju našim stanarima da ispolje svoju kreativnost, najčešće kroz slikanje, mada u poslednje vreme sve omiljeniji postaje i „dekupaž.

Društvene igre, poput „Monopola“, „Ne ljuti se čoveče“, šaha, domina, karata, okupljaju i zbližavaju naše stanare. Mi smo najsrećniji kada ih vidimo kako se nadmeću i smeju, kao da su ponovo deca!

Radne akcije podrazumevaju socijalizaciju, koja je jedan od osnovnih preduslova za adaptaciju na život u staračkom domu. Baš iz tog razloga, osmislili smo strategiju da pojedinca uključimo u funkcionisanje doma i komunikaciju sa drugim stanarima kroz različite volonterske radne aktivnosti, poput, recimo, uređivanja bašte, stilizovanja životnog prostora, simboličnog održavanja higijene.

Ovaj segment je izuzetno važan, kako za same stanare tako i za nas, jer nam je izuzetno stalo da se naši stanari osećaju kao ravnopravni, korisni i poštovani članovi naše zajednice. Zbog toga se trudimo da njihov trud javno vrednujemo i pohvalimo.
Pojava demencije je često jedan od razloga za smeštanje osoba u dom za stara lica, uglavnom zato jer je ta bolest izrazito teška za funkcionisanje porodice. Dom za stare „Vila Sveti Nikola“ je u potpunosti opremljen za osobe sa različitim stepenima razvoja ove bolesti. Dom je opskrbljen savremenom medicinskom tehnikom u sobama korisnika, i nudi neprestani medicinski nadzor.

Kada je reč o dementnim osobama, veoma je važno da se u dom presele na vreme, odnosno onda kada su još uvek sposobne da razumeju promenu mesta boravka i da se naviknu na nove ljude u svojoj okolini. Naše osoblje je potpuno pripremljeno na promene u fazama demencije, a komunikaciju sa obolelim stanarom prilagođava kako bi on zadržao osećaj svoje sigurnosti.
Za više informacija i detalja oko cenovnika doma za stara lica “Vila Sveti Nikola” u Beogradu, možete nas pozvati ili zakazati sastanak, a mi ćemo u skladu sa vašim zahtevima prezentovati našu ponudu. Kontakt informacije možete pronaći na našem sajtu, u odeljku “kontakt”.